vrijdag 18 april 2014

Wir sind Berliner.

Brandenburger Tor

Voor drie dagen en vier nachten dan. Berlijn is toch wel een bijzondere stad met slechts twee windstreken. Waar hard gebouwd wordt aan de toekomst, maar het verleden steeds weer opduikt. Waar de muur verdwenen is, maar toch nog overal aanwezig is.

'Berlin'  vroeger symbool van deling nu van hereniging (Tauentzienstrasse)


Revolutions-relief - Gerald Rommel  (Schlossstrasse)

Holocaust-gedenkteken.

 Demonstratie (19-4-2014 Unter den Linden, Berlijn)

We gaan naar Berlijn met de auto, 'slechts' 650 km verwijderd van Utrecht. Ons hotel staat in het vroegere Oost Berlijn, slechts weinig kilometers van de snelweg. Helaas staat er file op de snelweg en onze “gids” vindt het beter een alternatieve route te nemen. Deze blijkt echter dwars door het centrum van Berlijn te gaan. Achteraf vragen we ons af of dit wel zo'n goed idee was, want het is spits en de stoplichten in Berlijn staan wel heel erg lang op rood, die tijd halen ze overigens weer ruim in door de korte tijd dat ze op groen staan. Maar met deze onverwachte sightseeing hebben we wel direct een idee van bouwput Berlijn.

Het stadhuis.

Het centrum met de auto is dus niet zo'n goed idee en deze laten we dan ook maar bij het hotel, waar we voor drie dagen de Berlin Welcome Card aanschaffen. Daarmee kunnen we overal gratis met het openbaar vervoer reizen en krijgen op de koop toe korting bij diverse musea etc.  Het openbaar vervoer in Berlijn is prima geregeld en hebben we al gauw onder de knie dankzij het overzichtelijke plattegrondje waarmee iedereen lijkt rond te lopen.

Marx-Engels-Forum

De eerste dag doen we “Berlijn voor beginners” uit het boekje wat bij de Welcome Card zit. Zo hebben we in ieder geval al direct een aantal highlights te pakken. Hoewel,  de route begint bij de Fernsehturm. Een wachtrij à la Efteling van een paar uur om Berlijn van 200 m hoogte te mogen zien vinden we toch wel erg lang en slaan we dus over.

Berlijnse Dom

De Berliner Dom slaan we deze dag noodgedwongen ook over, simpel omdat deze op Goede Vrijdag dicht is. Volgens het boekje lopen we verder door de Unter den Linden naar o.a de Brandenburger Tor en de Reichstag en eindigen deze eerste dag op de Potstdamer Platz. Omdat we het uitzicht op de Fernsehturm gemist hebben zoeven we hier met de snelste lift van Europa naar het panoramapunt van Hochhaus Potsdamer Platz 1 waar we een schitterend uitzicht hebben over Berlijn.
De tweede dag doen we waar we de eerste dag niet aan toegekomen zijn. We beginnen met het DDR museum waar de rij, op het nu nog vroege tijdstip, korter is dan de dag ervoor, maar waar we toch nog wel even moeten wachten. Het museum is klein, druk en eenvoudig maar maakt toch indruk. Hierna de Dom die nu wel open is. Een mooie Dom die pas rond 1900 gebouwd is.

Uitzicht vanaf de Dom op de Fernsehturm

Uitzicht vanaf de Dom op de Lustgarten
Vanaf de rondgang hebben we weer een mooi uitzicht over Berlijn en op de lange rij voor het Pergamon museum.

In de rij voor het Pergamon Museum

Daar zien we vandaag dus vanaf en stellen we een dagje uit. Wel doen we onder andere het KaDeWe warenhuis, niet omdat we zo van de boodschappen zijn, maar willen hier in de buurt ook andere dingen zien en als grootste warenhuis op het Europese continent vinden we toch dat we dit grootse warenhuis moeten bezoeken.

Het was erg mooi weer in Berlijn, maar we kozen er toch voor even te shoppen
bij het grote warenhuis KaDeWe..


We kwamen ogen te kort....van alles te koop...

Ondanks het nog vroege tijdstip de volgende dag staat er alweer een lange rij voor het Pergamon museum. We sluiten aan bij het bordje met de mededeling dat vanaf dat punt de wachtrij drie uur is. Gelukkig blijft dit beperkt tot zo'n anderhalf uur, maar dan zie je ook wat. Hebben we geen spijt van. In de middag nog een aantal musts zoals Checkpoint Charly en de Gendarmen markt.

...maar geen muur, ook niet bij Checkpoint Charlie...


...wel een fotootje à 2 euro van de "soldaten"
maar dat fotootje moest je wel zelf maken.


Asisi Panorama "Die Mauer"
We waren best wel onder de indruk.

Ook voor Berlijn geldt dat we het na drie dagen voor het moment wel even gezien hebben, maar dat wil niet zeggen dat we hier uitgekeken zijn. Willen in deze "jonge" bruisende stad dan ook zeker nog een keer terug komen.

Ook van binnen mooi.


De fontein voor de Dom met op de achtergrond Altes Museum

                                                        ©2014 www.barocknet.nl