donderdag 31 juli 2014

Rondje Slowakije

Slowakije is geen saai en kleurloos oostblok land....
(etalage kledingzaak Presov)

Moderne jonge vrouw
 wacht bij
bushalte in Presov. 
Rondje....?  Rondje wat? Rondje Slowakije? Ja, deze zomer een rondje Slowakije. En eigenlijk wisten wij ook niet wat wij ons daar bij voor moesten stellen. We wisten wel dat we dit jaar naar Slowakije wilden. Om de eenvoudige reden dat we daar nog nooit geweest waren. Vandaar dat wij begin dit jaar de beurs van het SVR in Gorinchem bezochten en terwijl wij een rondje op de beurs maakten kwamen wij daar inderdaad Slowakije tegen. We moeten zeggen, we waren direct enthousiast en helemaal na het aanhoren van de verhalen van de campingstandhouders die deel uitmaken van dat "rondje Slowakije".
Dat wilden wij dus ook!
.....maar een tof land met een westerse blik.
(etalage kledingzaak Presov)

En zo vertrokken wij aan het begin van deze maand naar "onze" campings in het "verre" Slowakije. 

De campings zijn van het type boerencamping. Nog niet zolang geleden waren wij in de veronderstelling dat op een boerencamping een blauwe overal, klompen en een wasknijper op de neus een vereiste waren. We kwamen er al snel achter dat dit onder de categorie vooroordelen valt en sinds die tijd zijn wij fervente aanhangers van deze campings. Hier is kamperen nog kamperen en zijn we niet meer alleen afhankelijk van de overvolle lawaaierige "vluchtelingenkampencampings" zoals die bij vakantieprogramma's op tv te zien zijn. (waar het overigens op zijn tijd ook goed toeven is.)
De campings die wij bezoeken in Slowakije worden beheerd door Nederlandse (echt)paren. Drie heel verschillende campings, drie heel verschillende omgevingen, drie heel verschillende vrouwen, want het is al snel duidelijk dat de vrouwelijke helften van de campingeigenaren het gezicht van de camping bepalen. Eén ding hebben deze drie campings gemeen. Stuk voor stuk zijn het paradijsjes waar we na een hele dag op pad,  terug op de camping,  het gevoel hebben thuis te komen.

De dagen gaan zo vlug.                       Wederom valt de avond.                  Juli 2014 uitzicht vanaf camping Lazy


Camping Lazy
Bevindt zich ergens in het zuiden van Slowakije. Volgens de uitdrukkelijke waarschuwing van de camping moet in de buurt van de camping het navigatiesysteem uitgezet worden en moet hún route gevolgd worden, Vanuit Nederland gezien liggen Slowakije en techniek echter hemelsbreed uit elkaar. Wij vertrouwen meer op techniek en zo staan we ruim 1300 km verderop in het midden van de middle of nowhere op een hobbel de bobbel weg stil. Onze navigator weet het niet meer en wij ook niet. Gelukkig meldt zich een Slowaakse boer die in een of ander taaltje en druk gebarend ons de weg wijst. Tenminste als we het begrepen zouden hebben. Na al dat onbegrip stapt de boer ongevraagd (?) achterin onze auto en even later is daar dan eindelijk het bordje "Lazy" De boer loopt breed lachend en hoofdschuddend terug naar zijn boerderij.
Welkom in Slowakije!
's-Morgens vroeg terwijl "de hemel de aarde kust" sprokkelen wij alvast ons hout voor de avond.

Hier ontmoeten we de idealistische Bernadette die samen met Arnold de camping runt. Hier kijken we uit op een schitterend landschap. Hier krijgen we kippenvel als we op een avond in het donker met de auto terugkomen en op het hobbel de bobbel weggetje, vlak voor onze auto, minstens 20 edelherten de weg zien oversteken. Hier sprokkelen we zelf hout in het bos en hier dromen we s-avonds weg bij ons eigen kampvuur. Hier weten we waarom we hier zijn.
Tegen de avond zien wij enkele malen vanuit de camping  een vos over de langgerekte heuvels  gaan.


Op de hoede maar in alle rust.


Langzaam gaan onze gedachten op in het vuur en zijn er momenten van gedachtenloze volmaaktheid.


Camping Sokol
Bevindt zich ergens in het oosten van Slowakije. Door ervaring wijs geworden volgen we de opgegeven routebeschrijving van Lazy naar Sokol, maar houden wel ons navigatiesysteem standby. En zo  komen we in de middag en in de regen aan op camping Sokol welke enigszins verscholen ligt in een straatje achter de kerk in Visny Medzev. Is niet al te moeilijk te vinden. Meer moeite hebben we echter met het zoeken naar een plaatsje op de camping zelf. Sop, sop, sop. Hier houden we het niet droog. Naar zeggen heeft het hier de hele dag geregend en dat zou uitzonderlijk zijn, wat achteraf ook waar blijkt te zijn, want we hebben hier prima weer gehad en hebben de rest van de tijd de voeten droog gehouden. Na een plaatsje te hebben gevonden in de nostalgische boomgaard op een plekje waar het het minst sopt zijn we klaar voor een veel te kort weekje Sokol.
Thuisbasis Sokol

Hier ontmoeten we de zorgzame, spontane en perfect Nederlands sprekende Slowaakse Jana, die samen met Harry de camping runt. Hier staat de perfecte Slowaakse maaltijd van Jana klaar als we terugkomen op de camping na een lange dag weg. Hier bezoeken we verschillende Unesco bezienswaardigheden. Hier bezoeken we relaxte steden als Kosice en Presov.  Hier is de rust en hier genieten we van waar we zijn. Hier zijn we echt in Slowakije.

Huisjes in het straatje van de camping.


De eetkamer. Vergeet vooral niet Jana te vragen naar de herinneringen die hier uitgestald zijn.Camping Het Boerenhof
Bevindt zich ergens centraal in Slowakije. Door ervaring wijs geworden zetten wij ons navigatiesysteem niet aan en volgen de routebeschrijving van Sokol naar Het Boerenhof, waar wij in de middag zonder veel problemen aankomen. Een plekje vinden is echter niet makkelijk. Het terrein is nogal glooiend. Maar met een paar plankjes en een beetje creativiteit hebben wij een schitterend uitzicht vanaf Het Boerenhof.

Geen kip te bekennen gaat niet op voor Het Boerenhof.


Hier ontmoeten we de bezige bij maar voor iedereen altijd tijd hebbende Monique die samen met Dion de camping runt. Hier komt de Limburgse en Slowaakse gastvrijheid samen. Hier bezoeken we de andere kant van de heuvel waar we kennis maken met het harde leven op de Salsas. Hier zijn we één familie als we gezamenlijk met de andere campinggasten de super goulash soep eten die Monique die middag op een houtvuur gemaakt heeft. Hier hebben we moeite de thuisreis te aanvaarden.

Het leven op de Salas is niet altijd even makkelijk, noch voor dier...noch voor mens.


De campings
Het aantal plaatsen op boerencampings is uiteraard beperkt. Wat ons opviel was dat er op deze campings opvallend veel tentdoek aanwezig was en dat er opvallend veel mensen met kinderen waren. Geen schreeuwende dreinende zeurende kinderen maar kinderen die speelden. Samen en met z'n allen. We hebben gevraagd hoe dat komt. Vrij vertaald kwam het antwoord er op neer dat hier veel mensen komen die hun levensweg niet laten leiden door een aangeschaft navigatie systeem, maar zich bewust zijn van de weg die ze moeten gaan. Wat overigens ongetwijfeld ook zal gelden voor de eigenaren van de hier beschreven campings.

Slowakije.
Voor wat ons betreft een schitterend land waar van alles te zien, te doen en te te beleven is. En dan is drie weken wel heel erg snel om. Rustig een boekie lezen op de camping. Nee, daar zijn we niet aan toegekomen.


Het oude kasteel (Starý Zámok) in Banská Stiavnica.

Paleis Betliar.

Sint-Michael kapel, Kosice

De Russisch orthodoxe kerk in Smolnik.

De Sint-Michaëlkathedraal met daarnaast de Lutherse kerk in Presov

Centrum van het relaxte, mooie stadje Kosice.

Het plaatsje Spisské Podhradie staat ook al op de Wereldgoedlijst van UNESCO..

Zo ook Vlkolinec.

Jong geleerd.

Schitterende uitzichten op heuvels en bergen. (Lage Tatra)

Ondergedompeld in de wonderschone omgeving. (Liptovská Mara)

Lazisko, de lutherse houten kerk Svätý Kriz. Deze kerk stond in het verdronken dorp Paludza, maar werd
voordat Poludza onder water werd gezet afgebroken en hier weer opgebouwd.

Aan beelden geen gebrek.
(Banska Bystrica, Das Matiashaus)

Aan afbeeldingen ook niet.
(Zobrákov Dom, Kosice)

Het is moeilijk kiezen uit al dat lekkers. (Wegrestaurant Liptovská Mara)

De uitkomst is soms verrassend, maar altijd goed!
(restaurantje in Svaty Anton)

Prima weer, af en toe een drup (of flinke bui) maar dat heeft de pret niet gedrukt.
(Spisská Kapitula)

Wij zien geen beren op de weg in Slowakije.

Wij zijn dus erg enthousiast , maar het is natuurlijk altijd goed ook anderen te raadplegen die hier geweest zijn.
(voetpad der beroemdheden, Kosice)


Het succes van onze vakantie was mede te danken aan:
Slowakije, de boer die ons op weg hielp, het weer, het eten, de cultuur, de natuur, onszelf, ons navigatiesysteem, onze auto, onze vouwwagen, de mede-kampeerders,  het meisje bij de bushalte, het oude vrouwtje bij de wasplaats en al die andere aardige, vriendelijke lieve Slowaken
maar vooral aan:
Bernadette, Arnold, Jana, Harry, Monique en Dion. Dank je wel!!!

                                                 ©2014 www.barocknet.nl