zaterdag 19 oktober 2013

Jordanië 'المملكة الأردنية الهاشمية

Zonsopgang in Wadi Rum

“Goedemorgen. Sbah-I gier! We beginnen met een lach, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Tsjonge, jonge, jonge”. De dagelijkse start van onze sympathieke Jordaanse gids. Deze tweede groepsreis dit jaar brengt ons naar Jordanië. Niet alleen de gids maar ook het weer (gemiddeld weercijfer 10) en de kleine erg gezellige rondreis groep (19 personen) zijn de basis voor een zeer geslaagde rondreis in het mooie Jordanië.

Strandplezier aan de golf van Aqaba

We beginnen in Aqaba in het uiterste zuiden waar we op het vliegveld even geduld moeten hebben. Wat er in onze paspoorten gecontroleerd moet worden weten we niet maar voordat de stempel er in staat duurt wel even. Maar dan zijn we wel in Jordanië. De volgende dag maken we al vroeg in de ochtend kennis met onze mede reisgenoten en onze gids en gaan we met de bus op pad richting Amman.
Weg 65 door de Negev woestijn

Dit doen we via weg 65 parallel aan de grens met Israël. Het eerste gedeelte is woestijn, maar meer noordelijk rijden we langs de Dode zee (400 m onder zeeniveau en is daarmee werelds laagstgelegen weg)

Uitzicht over de Dode Zee
en kunnen er natuurlijk niet omheen om in de Dode zee te drijven. We laten ons hier ook zwart maken en in tegenstelling tot in Nederland is dit geen punt van discussie.

Niemand is de zwarte piet.

Daarna door naar Amman waar we de volgende dag de romeinse stad Jerash bezoeken.

De Colonnadestraat in Jerash

Over wat hier mooi aan is kunnen we kort zijn: alles. Zijn ook onder de indruk van het theater waar mits op de juiste plaats de volmaakte echo te horen is.

Tempel van Hercules in Amman

In de middag terug in Amman nemen we vanaf ons hotel de taxi en bezoeken we de Citadel waar we een prachtig uitzicht hebben over de stad, waar we downtown even later gaan shoppen.

Amman. Van alles te koop.

Amman. Desnoods naar de MacDonald.

De volgende dag door naar de berg Nebo, waar we evenals Mozes uitzien over het beloofde land. En dan naar Petra. Van Petra hebben we hoge verwachtingen en het is dan natuurlijk altijd maar weer de vraag of die uit zullen komen. En ze komen uit.

Petra, de Siq


Foto's kunnen niet wedijveren met wat we hier zien en ervaren. Een fantastische kloof

Het schathuis aan het eind van de Siq

met daarna het indrukwekkende schathuis en achterliggende stad. Genoeg om een dag in rond te dwalen.

Hedendaagse oude tijden.

's-Avonds doen we “Petra by night” en lopen door de nu met 1000 kaarsen verlichte kloof. Geen must (kan niet tippen met overdag) maar aan de andere kant ook wel weer de moeite waard, vooral de muziek op het plein voor het schathuis. Na Petra, wat zonder meer het hoogtepunt van de reis is, een nachtje in een tentenkamp in de woestijn.

Met de jeeps door Wadi Rum

Vanwaar wij met jeeps de zonsondergang en met dromedarissen de zonsopkomst meemaken.
Evenals in Petra wordt ook hier de woestijn gekleurd door het licht van het moment van de dag.

Ook voor Jordaniers een fotootje waard.

Jordaniers zijn opvallend aardige mensen!

Onder de indruk van al dit moois is een week alweer voorbij en moeten we terug naar Aqaba voor onze vlucht naar kou en regen.

Afscheid! (zonsondergang over de Golf van Aqaba.)


Ps: Natuurlijk is dit maar een heel verkorte weergave van wat wij gezien en beleefd hebben, hier alleen de highlights en een aantal foto's. Het was een fantastische reis met veel meer dingen die we in deze korte week gezien hebben dan we hierboven hebben beschreven. Voor meer informatie contact ons via onze website.

                                                             ©2013 www.barocknet.nl