donderdag 21 februari 2013

Groepsreis


Marokko kent vele gezichten.

Soms om ergens te komen is het handig een keuze te maken die voor jou niet helemaal voor de hand ligt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je naar Marokko wilt, maar niet al te veel tijd hebt (een weekje), en toch veel wilt zien. Wij kiezen als try-out nu eens een groepsreis. Nou hebben we in het verleden wel vaker groepsreizen gemaakt, maar dat was dan op kleine schaal. Met een bus vol is toch een heel ander verhaal. Een gok dus en we moeten zeggen, is ons goed bevallen. Zo'n groep heeft zo zijn voordelen. Eerst natuurlijk de gezelligheid (moet je wel treffen) Daarnaast wordt natuurlijk alles voor je geregeld, wat wel zo fijn is als je maar kort de tijd hebt. En dan de reisleider. Voor je vakantie hoef je je niet in te lezen. Als het goed is heeft hij dat al gedaan en hoor je van de hoed en de rand. Tot slot kom je natuurlijk op de belangrijkste plekken (hoop je). En daar begint natuurlijk ook het nadeel, want eigen inbreng is er weinig, je hebt je maar te schikken, dus dat doen we dan ook.
Marrakech
En zo lopen we zomaar als groep in de medina van het mooie en ook nog zonnige Marrakech, daarbij begeleid door de reisleider en enkele andere Marokkanen die als ware het herdershonden ons bij elkaar moeten houden. Onze reisleider is een Marokkaan, heeft gestudeerd in Nederland en spreekt vloeiend Nederlands en weet inderdaad ook nog van de hoed en de rand en meer. Heeft hart voor zijn land maar is daarbij ook objectief en weet goed de problemen hier en in Nederland met Marokkanen te benoemen.
Marrakech is een mooie stad en dan vooral het Djemaa El Fna plein met de achterliggende medina en soeks is goed voor uren ronddwalen. Je ziet daar allerlei dingen gebeuren, zoals slangenbezweerders, mensen met apen en allerlei dingen die je kunt kopen. Afdingcursus wel aanbevolen. Er is ook heel veel groeten en fruit.
Sinaasappelsap niet met leidingwater laten verlengen, want dan problemen :-)
Allemaal heel kleurrijk dus. Gelukkig hebben we de laatste dag van onze rondreis nog ruim een halve dag om hier zelf rond te kijken.
Marrakech
Slapen doen we in een van de mooie sprookjesachtige hotels in Marrakech.
Mooi is het ook in het Atlas gebergte. Als alternatief voor een dagje vrij in Marrakech kiezen we voor een excursie naar het Kik plateau en daar hebben we geen spijt van. Mooie vergezichten en leuk iets te zien van de Berberdorpen. Vooral theedrinken bij een gastvrije Berberfamilie is een ware belevenis.
Moskee Hassan II

Op onze reis doen we verder Casablanca aan, waar we ook overnachten. Hier zijn we onder andere onder de indruk van de Hassan Moskee. Opvallend in Casablanca is de grote tegenstelling tussen arm en rijk. Hoewel dat ook elders in Marokko het geval is, is het contrast hier toch wel heel groot. In de namiddag bezoeken we op eigen gelegenheid de medina. We horen van sommige reisgenoten dat ze de sfeer hier enigszins bedreigend vinden. Wij ervaren dat niet zo. Na Casablanca bezoeken we Rabat, ook al met die van die mooie gebouwen.
Rabat, Mausoleum
Dan naar Fez. Fez is indrukwekkend, we hebben het gevoel hier minstens eeuwen terug in de tijd te zijn. We blijven hier twee nachten, dit is wel kort om alles hier te zien en te ervaren. Het is dus jammer dat we toch wel erg weinig tijd hebben. We moeten weer terug naar Marrakech. Dat doen we via het Rif gebergte waar het sneeuwt en we ons even in Oostenrijk wanen, maar terug in Marrakech is het weer hoogzomer.


Zo'n weekje gaat razendsnel om. Al met al kunnen we zeggen dat we toch heel veel hebben gezien, veel achtergrond informatie hebben gekregen van onze gids en veel gezelligheid hebben ondervonden van onze groep. Tel daarbij het mooie weer op en we kunnen spreken van een zeer geslaagde en relaxte, maar (te) korte vakantieweek. 
Willen zeker nog een keer naar Marokko terug!!
Marrakech

                                                          ©2013 www.barocknet.nl