woensdag 2 mei 2012

Deventer

Poster op bouwschutting

Deze dag naar Deventer. Na onze auto geparkeerd te hebben in de Bor(d?)eelgarage vlak bij de Mediamarkt (als Deventer tegenviel konden we nog altijd daar na toe) spoedden wij ons naar de VVV. De VVV is gevestigd in de Waag. Direct al zo'n mooi historisch pand.
Gewaagd: De Waag
Er blijken twee stadswandelingen te zijn. Een lange en een korte, wat niet in de prijs tot uiting komt, want beide kosten euro 2,50. De aardige VVV medewerkster raadt ons aan eerst de korte route te doen en daarna de lange, want de meeste mensen doen dit. Dus kiezen wij eerst de lange route van 4,5 km ├í 2 uur. Maar eerst koffie op een terrasje op het nu nog rustige Brink plein. De koek doen we nog niet en is niet nodig, want die krijgen we later op de dag op een ander terras er gratis bijgeleverd. (welliswaar in mini verpakking).  De route loopt (eh wij lopen) langs tal van schitterende historische gebouwen, waarbij het toch weer heel handig is zo'n wandelgidsje te hebben, zodat we ook op de details gewezen worden. En daar zijn er genoeg van.
"Zagende figuren"
                                                                            

't huis De Swarte Cat

Uiteraard bezoeken we ook de Lebuïnuskerk. Een kerk met een eenvoudig interieur, maar misschien juist daarom erg mooi. Vooral de grote gotische hallen met hoge gewelven maken indruk. Vlakbij de kerk is het stadshuis. Deze is te bezoeken en dat doen we dan ook. Mooie kamers, schilderijen en wand- en plafondversieringen.
In het stadhuis.Als we de trap op willen worden we tegengehouden, dit is niet toegestaan omdat zoals de bode zegt hier de ambtenaren aan het werk zijn. En dat is nou jammer, want juist dat hadden we wel eens willen zien.
De folder van het stadhuis was alleen in het  Duits en Engels beschikbaar. Het zou dus mooi zijn als ze die aan het vertalen zijn.

Op de nieuwe markt gebruiken we de lunch en daar is ie dan: 
Gratis bij de koffie
Verder wandelen we, staan stil bij mooie gevels met interessante teksten.En rusten nog wat uit in de stadstuin bij het voormalig klooster.
Tulpen in de stadstuin
Via de Kranensteeg en langs de IJssel komen we weer terug bij ons beginpunt.
We hebben over deze 2 uur ruim 5 uur gedaan. We zouden nog graag de korte wandeling doen, maar onze voeten willen dat niet. Wordt dus een volgende keer.

En dat hebben we.
Deze tocht werd mede mogelijk gemaakt door het mooie weer.

                                                          ©2012 www.barocknet.nl