maandag 12 februari 2018

Noord Holland


Mooie dag, mooie molens.

Een weekje Noord Holland. In het vroege voorjaar. Of beter gezegd in de late winter. Want het is pas februari. We kiezen bewust deze maand, omdat we de drukte van de zomer willen ontlopen. En Noord Holand is mooi, ook in de winter. Maar dan moet je wel mooi weer hebben. En dat hebben we.

We boeken een huisje in Schoorl. Op het park Koningshof. We hebben de keus uit een vier- of een zes persoons- huisje. Voor dezelfde prijs. Dus de keus lijkt niet moeilijk. Hoewel, achteraf.... Het lijkt erop dat de huisjes even groot zijn. Het verschil zal zijn dat de eettafel voor zes personen is, met zes stoelen en op de slaapkamers zes bedden in plaats van vier. Uiteindelijk heb je dus met drie personen minder "ruimte" dan het "vier persoons huisje". Geen probleem we doen het ermee. Het huisje is schoon en nog schoner als we het na een week weer verlaten. De verwarming is uitstekend evenals de de Wifi. Een aanrader dus.
Tonic met een zonnetje.
We starten onze bezichtiging in Marken. Waar we enthousiast opgewacht worden door de parkeermeters. En daar is het dilemma. Vooraf betalen. Een moeilijke keuze. Kiezen we te kort of kiezen we te lang. Tekort zou jammer zijn, te lang kost geld. Bij voorbaat zijn we dus de verliezers. We kiezen voor kort. En dat is dan inderdaad jammer, want in de Taverne de Visscher is er een lunch voor een acceptabele prijs, maar we moeten op tijd terug zijn voor de parkeermeter. De lunch gaat het dus niet worden en blijft het bij een drankje.

Na Marken bezoeken we Monnickendam. Een allervriendelijkst plaatsje.
Lachende gezichten in Monnickendam
Lachende monnik in Monnickendam
Vrolijk Vissertje
Vrolijk "Me Too"

En dan natuurlijk ook naar Volendam. De dijk is toeristisch. Maar achter de dijk is het toch meer Volendam.
Een van die leuke hoekjes in Volendam

Na Volendam volgt de nacht. En nu wil het geval dat we een beroep willen doen op de gezondheidszorg. En zo bellen we midden in de nacht de huisartsenpost in Alkmaar waar we ons slechts even later mogen melden. Om deze tijd geen drukte en na even wachten mogen we verder naar het hospitaal van Alkmaar. Ook hier geen drukte. Als we binnenkomen zijn we even in de veronderstelling dat we bij Madame Tussaud beland zijn, Maar na een paar kuchjes worden we te woord gestaan door een van de baliemedewerkers en kunnen we in de wachtruimte plaatsnemen.
De wachtruimte doet al spoedig zijn eer aan, maar na verloop van tijd kunnen wij gerustgesteld en tevreden weer naar onze tijdelijke verblijfplaats. En kunnen wij constateren dat het nachtleven in Alkmaar ietwat tegenvalt, maar de gezondheidszorg prima is.
Molen in het zonnetje
Noord Holland is mooi. Mooi om de weidse uitzichten. De ruimte. Het riet, wat juist in deze tijd ook erg mooi is. En natuurlijk het strand. Met zijn vele vormen. 
Er waait een stevige wind. Maar de zon maakt veel goed. 
Zand, strand, lucht , zon, zee en wind.
Wuivend gras.
De wind tekent lijnen in het zand.
Verlaten.
De zee heeft tegenwind.
Als kanonnen.
Doorkijkje naar zee.
Zicht op de duinen.
Hoewel geen kunstwerk toch ook weer wel.
Aan de ene kant de Noordzee, aan de andere kant de Zuiderzee, 
wat nu het IJsselmeer is. 
Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een must. 
In de wintermaanden is alleen het binnengedeelte open. Dat is jammer.
Maar het binnengedeelte is ook de moeite waard, zeker als het gratis is.
En dat is het met een Museumkaart.
Opvallend ook hier het parkeren. Nergens een bordje dat parkeren alleen voor vergunninghouders is. In ieder geval wij zien het niet. Ze moeten wel ergens staan aan het begin van het centrum. Maar zoekende als je de weg niet weet, hebben we daar waarschijnlijk overheen gekeken. In de straatjes rond het museum staan ze er in ieder geval niet. Niet zo netjes van de gemeente Enkhuizen. Waarschijnlijk een stiekeme bron van inkomsten. Gelukkig staat bij de kassa van het museum een en ander duidelijk aangegeven en kunnen wij nog tijdig op advies van een museummedewerkster onze auto verplaatsen  naar een verscholen betaald parkeerterrein.
Aardege voorwerpen in het museum.
Rustig kennis opdoen.

Nu het buiten gebeuren van het Zuiderzee museum dicht is vinden we een goed alternatief in de Zaanse Schans. We lopen hier met veel plezier een paar uurtjes rond. Opvallend veel toeristen deze tijd uit alle hoeken van de wereld. De horeca prijzen zijn er dan ook naar. Jammer dat boven het drankje dan ook nog eens het toilet betaald moet worden. Een minpuntje.

Klompen in het klompenmuseum.
We voelen op onze klompen aan
dat het hier niet goedkoop is.
Zaanse molens
Groene Zaanse molen
"Kunstwerk" van riet.
Nog zo'n natuurlijk kunstwerk.
Molen geschilderd in het water.
Na een weekje moeten we weer naar huis. Kijken er nu al naar uit om in het voorjaar of in de zomer hier nog eens terug te komen.
  
©2018 www.barocknet.nl