zaterdag 14 augustus 2010

Delft

Van de NS kregen we een gratis dagkaart, omdat we een abonnement hebben en de dienstverlening afgelopen winter zo ontzettend beroerd was. Compensatie dus. Van de NS kregen we een gratis dagkaart omdat we geklaagd hadden dat er 's-morgens  geen dienstregeling was op de dag dat het Nederlands elftal gehuldigd werd maar wij wel gewoon moesten werken. Kassa, dat zijn dan samen twee compensaties. Van de NS kregen we een gratis meereis kaart omdat,  ja  waarom eigenlijk,  zo maar door de brievenbus. Dat zijn dan drie gratis kaarten. Wat moet je ermee. Nou je kunt daar het hele land mee doorreizen. Je zou bijvoorbeeld  gratis met de trein naar Delft kunnen. En dat doen we dan ook. In Delft lopen we in optocht met onze medereizigers richting centrum. Zien we op ons meegenomen plattegrondje wat wij natuurlijk thuis al uitgeprint hadden. En daar moesten we net zijn. Want we wilden eerst naar het informatiepunt om een wandelkaartboekje a euro 3,50 te kopen, want zo dachten wij, we willen zoveel mogelijk zien en als we iets zien willen we ook weten wat we zien. Er zijn drie keuze mogelijkheden die we wel interessant vinden en wij kiezen voor de historische route.
Straat muzikant
Waarbij wij ons nog wel afvragen wat er in de andere twee boekjes beschreven staat en of wij nu onderweg dingen zullen zien die wij niet zullen opmerken, laat staan dat wij zullen weten wat het is. Maar 3 x 3,50 is wel wat veel van het goede. Zo zou zo'n gratis dagje uit al heel snel heel veel gaan kosten. Want nu wij eenmaal in het centrum zijn willen wij natuurlijk ook wel even op een terrasje koffie drinken. Liefst met saucijsen broodjes, maar die hebben ze niet dus  behelpen we ons met appelgebak. Dat was overigens een behoorlijk punt zodat wij bang zijn dat we de route misschien wel tweemaal moeten lopen om de tot ons genomen calorien te compenseren.
Nieuwe Kerk
Terwijl wij ons best doen om onze appeltaart naar binnen te werken doet een straatmuzikant zijn best de voorbijgangers te vermaken. Nou, levert in ieder geval wel weer een foto op. Na afgerekend te hebben en gedaan te hebben wat gedaan moet worden begeven wij ons op pad waarbij ons wandelkaartboekje ons tot gids is. Het valt al direct op dat er allerlei kraampjes opgesteld staan met oude spullen naar wat blijkt de wekelijkse antiek markt te zijn. Vinden we niet terug in het historische boekje maar de spulletjes zijn waarschijnlijk niet historisch genoeg. We constateren wel veel blauw aardewerk. Deze uitgestalde spulletjes zorgen wel voor het nodige oponthoud, maar kunnen ons hiervan losweken als we in een zijstraatje een plein zien met een hoop volk. Niet op de route maar toch maar even kijken. En ja hoor het marktplein, compleet met de Nieuwe kerk en het stadhuis, waar zojuist een stelletje eeuwige trouw beloofd heeft en dat hopen we dan maar voor ze. Wel jammer van de feesttenten op het plein, belemmert wel even het uitzicht om een paar mooie overzichtfoto's te maken. Uiteraard willen we de Nieuwe kerk bezichtigen, maar komen daar snel op terug. Toeristisch, druk en dus betalen. Dus niet. Nee dan is de Maria van Jesse Kerk (RK) toch wel even mooier, niet van buiten maar wel van binnen. Enne gratis.  
Oostereinde
Wij doen wat er in het boekje staat en vervolgen onze weg naar de Oostpoort via het Oosteinde. In ieder geval met dit weer een mooie gracht. 
Oostpoort
Bij de Oostpoort nemen we een tijdje rust om van het uitzicht te genieten tussen wat drinkvolk. We besluiten ook even de Botanische tuin te bezoeken, en dat is zeker niet de moeite waard, dus lopen we snel terug naar onze wandelroute en kijken even om de hoek van het Klaeuwshofje. Weer wel de moeite waard. Terug in het centrum drinken we wat en rusten uit op de beestenmarkt. Vandaar via bezienswaardigheden uit het boekje naar de plek van  "Zicht op Delft"  van Vermeer  en genieten al bij voorbaat van wat we te zien krijgen als we het plaatje van het schilderij in het boekje mogen geloven. Een afgang dus. In de tussenliggende tijd dat hij geschilderd heeft en wij er zijn is er dus het een en ander gebouwd en weg zicht op Delft. Lezen we nu pas in het boekje, had ook al wel eerder vermeld kunnen worden want het  is een eind lopen. Terug dan maar  naar de tuin van het Prinsenhof, alwaar we aangekomen nog net de tuin in kunnen om direct weer rechtsomkeer te kunnen maken omdat het bijna sluitingstijd is. We hebben het nu ook wel gezien evenals onze voeten en gaan eten bij de "kleine" Griek om met de trein weer naar huis te vertrekken. Gratis!

©2010 www.barocknet.nl